בבתים רבים בישראל חיים ביחד – בהרמוניה או לפחות בשלום קר – כלבים וחתולים. הכלב הוא חיה חברתית מאוד וככזו, הוא לא בוחל בחברים ממינים אחרים, כולל חתולים. אך כמובן שהדבר תלוי באופי הכלב, ברקע שלו ובדרך גידולו וחינוכו.
בתהליך נכון של הרגלה וחינוך ניתן לגרום כמעט לכל כלב להסתדר עם חתולים בתוך הבית ולחיות עמם בשלום. כמובן שהדבר תלוי גם בחתול ועד כמה הוא מפוחד/תוקפן כלפי הכלב! שימו לב: חתולים בחצר/ברחוב זה סיפור אחר לגמרי שדורש תהליך שונה. גם כלב שרגיל לחתול בבית ולא רודף אחריו עלול לרדוף אחרי אותו חתול (או חתולים אחרים) כאשר יראה אותו מחוץ לבית! לכן חשוב מאוד להקפיד על בטיחות מירבית ולהחזיק את הכלב ברצועה בסביבה בה עלולים להימצא חתולים.
נתחיל מאמצעי הבטיחות הדרושים.
נהלי בטיחות כלליים בהרגלה של חתול וכלב:
- יש לשמור על הפרדה מוחלטת בין הכלב והחתול כאשר אנו לא משגיחים עליהם (זה אומר שהחתול בחדר אחר עם דלת סגורה, ואף נעולה אם יש צורך, או שהכלב מתוחם בצורה מאובטחת)
- יש לארגן מקומות מפלט נגישים לחתול:
- משטחים גבוהים לקפוץ אליהם, כמו שולחן אוכל, שידה או מדף גבוה
- שער תינוקות בפתח החדר שהחתול יכול לעבור מעליו והכלב לא. במידה והחתול לא יכול לקפוץ בקלות מעל השער (ומבלי להפיל אותו), אפשר להתקין את השער כשהוא מוגבה קצת מהרצפה כך שהחתול יוכל להתחמק מתחתיו אך הכלב לא יוכל לעבור אחריו.
- יש להחזיק את הכלב ברצועה בזמן תרגול. זמן תרגול הוא זמן בו אנו מקדישים את כל תשומת ליבנו לכלב ולחתול ומתרגלים עימם. אחרת – זהו זמן להפרדה מוחלטת! (גם אם אנחנו בבית אך עסוקים מדי)
- יש להלביש מחסום פה לכלב במידת הצורך (כלב עם עבר של הריגת חתולים, לדוגמה)
ניהול בטיחותי של סשן תרגול:
הכלב יוחזק ברצועה ע”י אדם חזק מספיק לעצור את הכלב במידה ומנסה לרדוף אחרי החתול.
החתול יהיה חופשי בחדר. ניתן לשלוט על תנועתו ע”י מתן מזון טעים במקום מסויים בו אנו רוצים שהחתול יישאר במהלך הסשן. לא מומלץ להחזיק את החתול בידיים או לנסות למנוע ממנו חופש תנועה – זה ילחיץ אותו ועלול להיות מסוכן או סתם “להדליק” את הסיטואציה.
בשלבים הראשונים, מומלץ לעבוד כאשר יש מרחק מסויים בין הכלב והחתול או תיחום כלשהו ביניהם, למשל – החתול בחדר השינה שבפתחו שער גורים סגור והכלב עם בעליו נמצאים מחוץ לחדר, או – החתול על שידה גבוהה והכלב עם בעליו על רצועה.
איך מרגילים חתול וכלב לחיות יחדיו
א. בונים קשר של חיבה ביניהם. כאן חשוב שהחיבה תהיה דו-כיוונית עד כמה שניתן, כלומר יש להשקיע מאמצים גם בלהביא את החתול לחבב את הכלב ולא רק להיפך.
להלן שני תרגילים פשוטים:
- בר פתוח, בר סגור: לתרגיל זה רצוי שיהיו שני אנשים, אחד מתמקד בחתול ואחד מתמקד בכלב. כל אחד לוקח חופן חטיפים קטנים וטעימים ומתמקם לצד החיה שהוא עובד עימה. “הבר נפתח” – כלומר, מתחילים לתת לחיה חטיף אחר חטיף – ברגע שהכלב מבחין בחתול (ולהיפך, למי שעובד עם החתול). ממשיכים להאכיל כל עוד החתול נמצא בטווח הראייה/שמיעה של הכלב וכשהוא נעלם (סוגרים את הדלת, החתול עובר לחדר אחר, או אנו קמים והולכים ומעודדים את הכלב ללכת איתנו) – הבר נסגר ומפסיקים להאכיל. המטרה היא שהחתול/כלב יקשרו את נוכחות השני לדבר טעים ונעים מאוד כדי שכשהם נפגשים, הם יחשבו “מממ, איזה כיף לראות אותך, תכף יתנו לי פסטרמה!” במקום “אוי לא, זה אתה, לך מפה!”
- משחק השמות: לוקחים חופן חטיפים טעימים שגם הכלב וגם החתול אוהבים מאוד. עומדים או יושבים כאשר הכלב והחתול במרחק מתאים זה מזה, מרחק בו שניהם מרגישים נינוחים והכלב רגוע ולא מנסה לרדוף או להגיע אל החתול. אומרים את שמו של הכלב ונותנים לו חטיף, ואז את שמו של החתול ונותנים לחתול חטיף, וחוזר חלילה. לאחר ששניהם מבינים את המשחק ניתן “לערבב” ביניהם ולתת לפעמים לחתול פעמיים, לכלב פעם אחת, לחתול פעם אחת, לכלב פעמיים, וכו’.
ב. מלמדים התנהגות רגועה בנוכחות החתול. חשוב להתאים את התרגילים הנכונים לכלב הספציפי שעימו עובדים (ולחתול!) אך באופן כללי, אילו הדברים שנעשה בתהליך ההרגלה בין כלב לחתול:
- נלמד את הכלב את המשחק Look At That: נקליק וניתן לו צ’ופר ברגע שהוא מסתכל על החתול בשלב הראשון, שוב ושוב. בשלב השני, נשהה רגע את הקליק ונחכה שהכלב יעיף מבט בחתול ואז יסתכל אלינו, ונקליק על זה (וכמובן ניתן צ’ופר). שמירה על קצב חיזוקים גבוה (קליק וחטיף ומייד שוב קליק וחטיף ושוב ושוב) תעזור לכלב להישאר ממוקד בנו ולא להתפרץ לעבר החתול. כמובן שחשוב לעבוד ממרחק מתאים מהחתול! לפעמים זה אומר שהם צריכים להימצא בקצוות נגדיים של הבית. לכלבים מסויימים זה יכול להיות תרגיל מאתגר מאוד כי הוא דורש איפוק רב (להסתכל אבל לא להתקרב לעבר החתול), לכן חשוב למצוא את הנקודה בה הכלב יכול להצליח ולהתחיל ממנה.
- כאשר הכלב מוחזק ברצועה והחתול רגוע ונינוח, ולאחר שביצענו את תרגילי החיבה מהחלק הראשון בהצלחה, אפשר לתת לכלב להתקרב אל החתול בזהירות ולחזק כל התנהגות רגועה בקרבתו: רחרוח, מבטים, ישיבה, שכיבה, הפניית מבט הצידה, הפניית הראש או הגב לחתול, וכן הלאה. אנו בעצם מלמדים את הכלב כיצד להגיד שלום ולהיות בקרבת החתול בצורה רגועה ונינוחה.
- נלמד את הכלב לרבוץ בנוכחות החתול ונחזק אותו על רביצה רגועה: כאשר הכלב עייף ורגוע (אחרי טיול ארוך וארוחה טעימה), ניתן לחתול להיכנס לחדר בו נמצא הכלב ונאכיל את הכלב כאשר הוא נשאר בשכיבה גם כאשר החתול מסתובב באזור. כמובן שיש להשתמש ברצועה כדי לאבטח את הסיטואציה, למקרה שהכלב יחליט לרדוף אחרי החתול.