כלב דומיננטי? כלב אלפא – לא מה שחשבת!

חושבים שיש לכם כלב אלפא , שהכלב שלכם הוא “דומיננטי”?  חושבים שצריך להראות לכלבים “מי הבוס” כדי לחנך אותם?  חשבו שנית…

בסרטון המצורף חוקר הזאבים המפורסם, דיויד מש, מסביר על מקור המונח “זאב אלפא” ומדוע המונח הזה צריך לעבור מן העולם, ביחד עם תיאוריית הדומיננטיות שהופרכה כבר לפני עשרות שנים. מש הוא האדם שטבע את המונח הזה בהתייחס לזאבים, ובסרטון הוא מסביר שהוא טעה, ומדוע חשוב לתקן את הטעות הזאת ולהפסיק להשתמש במונח בצורה המוטעית שהשתרשה בעולם האילוף.

למעשה, זהו אחד הנושאים הראשונים שעליו אנו מדברים בקורס להכשרת מאלפים ובקורס ההתמחות בבית הספר, והוא תמיד מעורר שאלות רבות. בואו נראה מה המדע אומר לנו על כך.

מדענים שחקרו אוכלוסיות שונות של כלבי בית גילו מבנים חברתיים גמישים והבדלים רבים בין האוכלוסיות הכלביות באיזורים שונים ברחבי העולם. בחלק מהמקומות הכלבים (שאינם שייכים לבני האדם ואינם מטופלים על ידם) התגבשו לקבוצות גדולות אשר חלקו שטח מסויים אך לא התנהגו כלהקה (כל פרט בקבוצה דאג לעצמו מבחינת הישרדות, השגת מזון וכו’, אך היו קשרים חברתיים בקבוצה). במקומות אחרים כלל לא ניצפו להקות או קבוצות אלא רק חברויות זמניות של 2-3 כלבים, אשר התגבשו  והתפרקו כל כמה ימים בהתאם לנסיבות.  במחקרים אחרים על כלבי בית נטושים בעמותה התגלתה היררכיה כלשהי בחלק מהמקרים (ע”י “מבחן העצם” – מי מבין שני פרטים זוכה בעצם שמונחת באמצע החצר) אך גם כאן היא היתה גמישה ולא נוקשה כפי ש”תיאוריית הדומיננטיות” גורמת לנו לחשוב.

הכי חשוב: החוקרים בכל אחד מהמחקרים גילו שהאינטראקציות בין חברי הקבוצות השונות הושפעו בעיקר מהיכרות אישית בין הפרטים בקבוצה ובלמידת העדפות אישיות בין כל שני פרטים, ופחות מסטטוס כזה או אחר. למעשה, דבר אחד החוקרים לא מצאו: הוכחה חד-משמעית שיש לכלבים הירככיה לינארית, בה יש מנהיג מוחלט ושאר חברי הלהקה נכנעים למרותו. מסתבר, שהמבנה החברתי של הכלב המבוית הרבה יותר מורכב מכך!  למעשה, כלל לא ברור האם הכלב הוא “חיית להקה” או פשוט חיה חברתית, חיית משפחה.

אז הנה הסרטון, עם כתוביות בעברית (תודה רבה למיכאל וינוקורוב על התרגום!):

רוצים להבין טוב יותר את הכלב שלכם?

הצטרפו לקורס "מרקר בייסיק": 21 שיעורים מוקלטים + שיעור בונוס שיעניקו לכם כלים עיוניים ופרקטיים מעניינים ושימושיים ותוכלו ללמוד בקצב שלכם, בכל מקום ובכל זמן!
הקורס מיועד למי שרוצה לקחת את הקשר שלו עם כלבים כמה צעדים קדימה, להעמיק ולהעשיר את הידע לגבי התנהגות כלבים ותהליכי למידה.
מומלץ!
שתפו:

אולי יעניין אותך גם:

עבודה כמאלף כלבים

כל מה שרציתם לדעת על אילוף כלבים כמקצוע אנחנו עונים לכם על השאלות הכי נפוצות על המקצוע הכי פרוותי ומתגמל.

איך לאלף כלב ולהנות מזה

Don’t Worry, Be Happy! “שמור על סגנון אילוף נינוח וחיובי להשגת התוצאות הטובות ביותר” חינוך כלב המשפחה יכול להיות מאתגר

על כלבים דומיננטיים

כלב אלפא/ כלב דומיננטי – האומנם? התחלתי להתעניין בתיאורית הדומיננטיות בערך באותו הזמן שהכלבה שלי הגיעה אלי. באותה התקופה, קיבלתי

אילוף כלבים – טרגט

 טרגט, או “מטרה” בעברית, היא התנהגות מועילה מאוד: גם כהתנהגות בפני עצמה, וגם כדרך ללמד התנהגויות נוספות. כהתנהגות בפני עצמה

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

חולמים להיות מאלפי כלבים?

נותרו מקומות אחרונים למחזור ה-29 של קורס מאלפי כלבים במרקר טריינינג

בואו ללמוד כיצד לתקשר עם כלבים ולעזור להם לחיות בהרמוניה עם המשפחה שלהם, בגישה חדשנית מבוססת מחקר, ללא ענישה או גרימת כאב

דילוג לתוכן