תקשורת בין כלבים ותינוקות

במאמר הקודם דיברתי על הכנת כלב או גור לתינוק חדש שמגיע לבית. במאמר זה אפרט את הדרך הנכונה לבניית תקשורת נכונה ונעימה בין הכלב או הגור לתינוק (שיגדל להיות ילד).

זיהוי סימנים של לחץ על הכלב/גור – באופן כללי

על מנת שנדע אם לכלב נוח ונעים בסיטואציה מסויימת, או לחילופין הוא מרגיש פחד, מצוקה או אי-נוחות – כדאי לדעת לזהות סימנים בסיסיים שייתכן והכלב ‘ישדר’ לנו. כך נוכל להימנע מלהכניס את הכלב לסיטואציה דומה שמלחיצה אותו או שפשוט ננסה ללמד את הכלב להרגיש נעים יותר בסיטואציה (שינוי רגשי חיובי).

ואלו הסימנים העיקריים והחשובים שכדאי מאוד שתכירו:

  1. ליקוק שפתיים/אף – כשהכלב מלקק את שפתיו או אפו בחזרתיות (כמה פעמים ברצף ובדרך כלל גם באיטיות) זהו סימן שהוא בלחץ. ע”י הליקוקים הוא מנסה להרגיע את עצמו ובעצם להעביר מסר לאדם/כלב/תינוק שמולו שמה שהוא עושה לו מאוד מלחיץ אותו.
  2. פיהוקים – כשהכלב מפהק, זהו סימן המעיד על לחץ ‘מצטבר’ וניסיון להירגע. גם אליו כדאי לשים לב.
  3. הפניית מבט/הסטת ראש הצידה – ע”י הפניית מבט בצורה ‘הפגנתית’ לכאורה, הכלב פשוט מבקש לא להתמודד עם הסיטואציה ובעצם רוצה שיכבדו את המרחב שלו. כדאי מאוד לכבד סימן זה ולעזור לכלב ‘לצאת’ מהסיטואציה הלא נעימה או לחלופין להפוך את מה שלא נעים לו לנעים יותר.
  4. אוזניים משוכות לאחור או לצדדים עם/בלי סגירה של הפה – לעיתים מצב זה יאופיין גם בניסיון של הכלב ‘להקטין’ את עצמו ובנוסף הזנב יכונס בין הרגליים – כל זה מראה על לחץ ודאגה.
  5. הסתמרות שערות בגב הכלב ­- סימן מובהק ללחץ ויותר נכון לחשדנות כלפי משהו או מישהו מסויים.
  6. התגרדויות/ליקוקים אינטנסיביים של איברי גוף שונים ­– כדאי לחשוד שהכלב נתון ללחץ מתמשך בסיטואציות מסוימות בהם הגירודים חוזרים על עצמם.
  7. פתיחת פה לרווחה תוך כדי התנשמויות כבדות – סימן זה קורה בדר”כ כשהכלב לא מצליח להתמודד עם הסיטואציה הלא נעימה/מפחידה זמן ממושך וברצף. זה נראה מהצד כאילו הכלב חזר מפעילות פיסית מאומצת. אך בעצם ה’עייפות’ שנראית לעין נובעת ממקום שלילי – עייפות נפשית מלחץ. שימו לב!
  8. התקשחות/קפיאה של הגוף (לעיתים תוך סגירת הפה)– סימן מובהק וקיצוני ללחץ!
  9. מבט חד תוך הסטת הראש, הכלב מראה את ה’לבן’ בעיניים לעיתים תוך כדי גירגור או חשיפת שיניים – ע”י הסימן הזה הכלב בעצם מבקש ב’כל לשון של בקשה’ שיכבדו את המרחב שלו! הוא מבקש להרחיק את מה או מי שהוא מרגיש ‘מאויים’ ממנו. אם לא יכבדו את המרחב שלו הכלב פשוט עלול לעבור מסימני אזהרה לניסיון להרחיק בצורה פיסית ע”י נשיכה!

חשוב לשים לב! אם הכלב הגיע למצב שהוא צריך להראות את הסימן הזה ועוד מול תינוק/ילד אז המצב מאוד מסוכן! במצבים כאלו אני ממליץ מאוד לפנות למטפל התנהגותי לכלבים, עם ניסיון בבניית תקשורת נכונה בין כלבים לתינוקות במשפחה.

לסיכום: ישנם עוד הרבה סימנים ‘מקדימים’. אבל הכי חשוב זה פשוט לשים לב למה שהכלב מנסה לומר לכם בכל סיטואציה. בייחוד בסיטואציות שיכולות להיות לא נעימות או מפחידות בשבילו.

חשוב מאוד שכלבים ותינוקות או כלבים וילדים יבינו אחד את השני בצורה טובה, ידעו לכבד אחד את המרחב של השני ובעצם ייצרו תקשורת שמושתת על אהבה אמיתית וללא כפייה.

רוצים להבין טוב יותר את הכלב שלכם?

הצטרפו לקורס "מרקר בייסיק": 21 שיעורים מוקלטים + שיעור בונוס שיעניקו לכם כלים עיוניים ופרקטיים מעניינים ושימושיים ותוכלו ללמוד בקצב שלכם, בכל מקום ובכל זמן!
הקורס מיועד למי שרוצה לקחת את הקשר שלו עם כלבים כמה צעדים קדימה, להעמיק ולהעשיר את הידע לגבי התנהגות כלבים ותהליכי למידה.
מומלץ!
שתפו:

אולי יעניין אותך גם:

חשיפה – כל מה שרצית לדעת

רובנו שמענו בעבר את המושג “חשיפה”, אבל מה הוא אומר? המושג חשיפה מתייחס לתהליך הסוציאליזציה של גור. מדובר בלמידה ורכישה

להאכיל כלב מקערה זה משעמם!

איך פותרים בעיות התנהגות בקלות?  ד”ר איאן דנבר, וטרינר ומאלף כלבים, אומר ששני הדברים הקלים ביותר ליישום ובעלי ההשפעה הרבה

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

חולמים להיות מאלפי כלבים או כלבנים טיפוליים?

ההרשמה למחזור ה-31 נפתחה:

  • קורס אילוף כלבים
  • קורס כלבנות טיפולית

בואו ללמוד לטפל בנפש של
כלב, וללמוד לתמוך במי שזקוק לנו
בליווי של החברים הכי טובים
שלנו – כלבים.

לימודים בגישה מבוססת מחקר, ללא ענישה או גרימת כאב לכלב.

דילוג לתוכן