ראסל טרייר (ג’ק ראסל טרייר)

רסל טרייר (ובחלק מהעולם ג’ק ראסל טרייר) הוא גזע כלבים חדש יחסית. הגזע פותח והפך לגזע באוסטרליה, אך מקורו באנגליה.

כלבים קטנים אלו פותחו לראשונה והורבעו במאה ה-19 ע”י הכומר ג’ק ראסל (ומכאן שם הגזע) באנגליה כדי שיוכלו לרדוף אחר שועלים ולהבריח אותם ממחילותיהם. הכלבים שהורבעו נבחרו אך ורק לפי תפקוד בעת ציד שועלים. כך התחדדו מספר תכונות – גובה וגודל קטנים, גמישות בית החזה והיכולת לסובב אותו בקלות כמו בורג בעת הזדחלות במחילה, קול רועם, חוש ריח מפותח, רמות אנרגיה גבוהות, מוכנות ורצון לעבוד ואינטליגנציה גבוהה.

באנגליה היו לוקחים את הכלבים הקטנים האלו לציד בכיס מיוחד על האוכף, ומשחררים אותם בקרבת מחילות שועלים על מנת שיבריחו אותם אל עבר הציידים, לכן לא היתה חשיבות למהירותם, אלא לגמישותם, לחוש הריח שלהם ולקולם החזק. באוסטרליה המשיכו לגדל כלבים התואמים גזע זה גם לאחר מות הכומר ג’ק ראסל ובשנות ה-70 הכיר ארגון הכלבנות האוסטרלי בראסל טרייר כגזע וקבע עבורו סטנדרטים. ארגון זה הביא להכרה בגזע ע”י ה-FCI (Federation Cynologique Internationale), ארגון הכלבנות האירופאי ולאחריו נוצר לחץ רב על ארגון הכלבנות האמריקאי להכיר בגזע גם הוא.

מאחר וגזע אחר של כלבים נקרא באופן מסורתי ג’ק ראסל טרייר בארה”ב ובאנגליה, היה קושי בהכרה בגזע החדש. לאחר לחץ רב ופוליטיקה בין יבשתית מרשימה הוכר לבסוף הגזע כ”ראסל טרייר” (בניגוד ל”ג’ק ראסל טרייר”) בשנות ה-90.

עד היום משמשים הכלבים מגזע זה ככלבי עבודה (ציידי נברנים למשל), אך כיום הם משמשים גם ככלבי בית. הקושי בהפיכתם לכלבי בית הוא בראש ובראשונה רמות האנרגיה הגבוהה שהם מציגים ולראיה, יש ממצאים להיותם גזע שיכול להיות אגרסיבי כלפי בני אדם.

לראסל טרייר יתרון על גזעים אחרים בתחום המחלות. מכיוון שהקריטריון להרבעה היה פונקציונאלי בלבד עד שנות ה-70, מאגר הגנים המרכיב את הגזע רחב מאוד. עקב כך, אין מחלה תורשתית נפוצה מוכרת המשויכת לגזע. עם זאת, נצפו מספר מקרים של בעיות נוירולוגיות תורשתיות, אך לא במספרים גבוהים באוכלוסיה.

בעולם האקדמי אין כמעט אזכורים לראסל טרייר כגזע, אלא לכלבים בודדים שהציגו מחלות שונות (בחלקן הגדול מחלות ניורולוגיות). יש להניח שהיותו גזע שהוכר רק לאחרונה מחד ומיעוט המחלות המאפיינות את הגזע מאידך הם הסיבות להעדר הגזע מעבודות אקדמיות.

יש להדגיש כי תכונות הגזע אינן מעידות על התנהגותו או על בריאותו של כלב ספציפי השייך לו. כל כלב הוא אינדיבידואל ולכן במעמד של אימוץ ואילוף יש לבחון את הכלב עצמו ולא להסתמך על גזעו בלבד.

מאת: שיר דר, סטודנטית בקורס הכשרת מאלפים במרקר טריינינג.

מקורות:

  • American Kennel Club: http://www.akc.org
  • The American Russell Terier Club: http://www.thearct.org
  • Wiki: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Russell_Terrier
  • Hereditary Ataxia in the Jack Russell Terier – Clinical and Genetic Investigation / Annette Wessmann, Thomas Goedde, Andrea Pischer, Peter Wohlsein, Henning Hamann, Ottmar Distl, Andrea Tipold
  • Breed differences in Canine Aggression / Deborah L. Duffy, Yuying Hsu, James A. Serpell

רוצים להבין טוב יותר את הכלב שלכם?

הצטרפו לקורס "מרקר בייסיק": 21 שיעורים מוקלטים + שיעור בונוס שיעניקו לכם כלים עיוניים ופרקטיים מעניינים ושימושיים ותוכלו ללמוד בקצב שלכם, בכל מקום ובכל זמן!
הקורס מיועד למי שרוצה לקחת את הקשר שלו עם כלבים כמה צעדים קדימה, להעמיק ולהעשיר את הידע לגבי התנהגות כלבים ותהליכי למידה.
מומלץ!
שתפו:

אולי יעניין אותך גם:

חשיפה – כל מה שרצית לדעת

רובנו שמענו בעבר את המושג “חשיפה”, אבל מה הוא אומר? המושג חשיפה מתייחס לתהליך הסוציאליזציה של גור. מדובר בלמידה ורכישה

על כלבים דומיננטיים

כלב אלפא/ כלב דומיננטי – האומנם? התחלתי להתעניין בתיאורית הדומיננטיות בערך באותו הזמן שהכלבה שלי הגיעה אלי. באותה התקופה, קיבלתי

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

חולמים להיות מאלפי כלבים או כלבנים טיפוליים?

ההרשמה למחזור ה-30 בעיצומה:

  • קורס אילוף כלבים
  • קורס כלבנות טיפולית

בואו ללמוד לטפל בנפש של
כלב, וללמוד לתמוך במי שזקוק לנו
בליווי של החברים הכי טובים
שלנו – כלבים.

לימודים בגישה מבוססת מחקר, ללא ענישה או גרימת כאב לכלב.

דילוג לתוכן