מקל וגזר? למה לא שוקולד!

או, מה אילוף כלבים יכול ללמד אותנו על יחסי אנוש

מכירים את שיטת “המקל והגזר”, נכון? על התנהגות טובה תקבלו פרס, על התנהגות רעה תקבלו עונש… זוהי השיטה שכולנו מכירים וחווים אותה בכל מקום, עוד מהילדות, מהצבא, וכיום גם בעבודה או בבית. אנחנו מוצפים בעיקר ב”מקלות”, ורק לעיתים, אם התמזל מזלנו, נקבל איזה “גזר”. נדמה כי טבע האנושות הוא להעניש, עד שאפילו את עצמנו אנו מענישים כל הזמן! חישבו רגע, מתי בפעם האחרונה נתתם למישהו (או קיבלתם ממישהו) פרס על משהו טוב שעשיתם?

“כן, אבל העונש עובד”, אתם בטח חושבים. האמנם? האם מצלמת מהירות על הכביש באמת גורמת לכם לא ליסוע מעל למהירות המותרת?
הרי ברגע שעברתם אותה אתם מאיצים שוב, נכון? ענישה עובדת רק לטווח הקצר, במקרה הטוב. לטווח הארוך אנחנו תמיד מוצאים דרך להמשיך לעשות את “ההתנהגות הרעה” בלי להיתפס. ענישה גם לא מדרבנת אותנו לפעולה אלא משתקת אותנו וגורמת לנו להסתגר ולהתנגד. כולנו שונאים לקבל “תיקונים”, בין אם זה קנס מהשוטר, הערה של הבוס, או סתם הדודה שעד שכבר התקשרנו לדרוש בשלומה היא גוערת בנו: “איפה אתם? לא התקשרתם כבר המון זמן!”. גם אם לפעמים נראה שהעונש “עבד” – הצלחנו לגרום לילד לסדר את החדר באותו רגע – קחו בחשבון שיכול להיות שנשלם על כך מחיר כבד בדמות פגיעה בקשר שלנו עם הילד, פגיעה בבטחון העצמי שלו, וכולי. חישבו איך אתם מרגישים כשמענישים אותכם. זה בטוח ההיפך מכיף.

מרקר טריינינג – אילוף כלבים מודרני והומאני

בחברה שלנו אנחנו כל-כך רגילים לעונשים עד שהרבה פעמים אנחנו שוכחים לגמרי את החיזוקים החיוביים, את הפרסים שיגרמו לעובדים שלנו לעבוד יותר טוב ולבני הזוג לשטוף כלים כל יום, אפילו בלי שנבקש. לשמחתינו, יש בארץ מאלפי כלבים שמנסים להזכיר לנו את זה.

זה נקרא “מרקר טריינינג”, ובשנים האחרונות זה סוחף את העולם בסערה. מרקר טריינינג התחיל בכלל מאילוף דולפינים ולוויתנים, אי-שם בשנות ה-40 של המאה הקודמת: מאלפי הדולפינים הראשונים הבינו מהר מאוד שאי-אפשר לשים על לוויתן קטלן או על דולפין קולר חנק, ושאם מענישים אותם בדרך אחרת הם פשוט מוותרים ומסרבים לזוז. עכשיו לך תעשה הופעה עם דולפינים שלא זזים מהפינה שלהם! אז מה עושים? נחשתם נכון: מתמקדים בהתנהגות טובה ומעצימים אותה, נותנים חיזוקים על כל דבר קטן שהלוויתן עושה נכון, ומתעלמים – בהפגנתיות, אם צריך – מדברים שאנחנו לא אוהבים. עם כלבים, זה אומר שאנו נותנים לכלב תשומת לב כשהוא מתיישב ומתעלמים ממנו כשהוא קופץ עלינו, למשל. זהו העיקרון הבסיסי של המרקר טריינינג, וכל השאר זה כבר טכניקה. היום יותר ויותר מאלפים ובעלי כלבים זונחים את השיטות הישנות של גערות, “הכנעה” וענישה מסוגים שונים, ועוברים להתמקד בחיזוקים חיוביים כדרך עיקרית לאילוף וחינוך כלבים.

מרקר טריינינג לאנשים?!

בואו נחזור רגע אלינו, בני האדם, ואגלה לכם סוד: העקרונות של מרקר טריינינג עובדים גם עלינו! מרקר טריינינג הולך ותופס תאוצה לא רק עם כלבים ויונקים ימיים, אלא גם בתחומים אנושיים רבים: בתחום הפסיכולוגיה, באימון אישי או עיסקי (שם מדברים על “להגביר את ה”יש”, שהן מילים אחרות ל”התמקדות במה שטוב”), בעיצוב התנהגותי בבתי ספר או במרכזים טיפוליים לילדים עם אוטיזם, ואפילו בבתי ספר יוקרתיים לריקוד, גולף, התעמלות קרקע ובקורסי טייס(!), בהם משלבים את שיטות הלימוד של המרקר טריינינג כדי להגיע לתוצאות מעולות עם התלמידים (עם אנשים לרוב קוראים לזה TAG-Teach).

אני מציעה שבמקום לעבוד בשיטת המקל והגזר, תתחילו ליישם את “שיטת השוקולד” ולחלק פרסים קטנים כשאתם רואים דברים שאתם אוהבים מתרחשים. למשל, כשאתם רואים את הילדים שלכם מתחילים להתלבש בבוקר או לשים צעצוע אחד במקום, אימרו להם שהם חרוצים ונפלאים ותנו להם חיבוק. כשאתם רואים את בן הזוג שם את הכביסה שלו בסל – גם אם זאת רק גרב אחת קטנה – תגידו לו תודה ושהוא ממש חמוד (אפשר גם להציע לו פרס יותר מוחשי…). ואם העובד שלכם במשרד עמד בדדליין חשוב, שילחו אותו הביתה שעה מוקדם מהרגיל לאות תודה!

אז נסו גם אתם דרך חדשה, נעימה ואפקטיבית לתקשר עם כל מי שנמצא סביבכם: קרובים, עמיתים, חברים ובעלי חיים. נסו ותגלו כי הדברים שאתם נותנים עליהם חיזוקים פתאום קורים לעיתים יותר קרובות. אך חשוב יותר, תגלו כמה כיף לכם להיות באינטרקציות חיוביות עם האנשים (והכלבים!) שסביבכם, ואיך כל השיח סביבכם פתאום משתנה: במקום “מקלות” מתנופפים, מחלקים אצלכם שוקולד!

אם אתם מתעניינים בתאוריות הלמידה, חיזוקים, עונשים וכל מה שביניהם – אתם מוזמנים להירשם לקורס מרקר בייסיק שלנו, מומלץ בחום לכל מי שמגדל כלבים!
בנוסף תוכלו להצטרף לקבוצת הפייסבוק של האקדמיה כדי להתייעץ, לשאול שאלות ולהמשיך ללמוד.

רוצים להבין טוב יותר את הכלב שלכם?

הצטרפו לקורס "מרקר בייסיק": 21 שיעורים מוקלטים + שיעור בונוס שיעניקו לכם כלים עיוניים ופרקטיים מעניינים ושימושיים ותוכלו ללמוד בקצב שלכם, בכל מקום ובכל זמן!
הקורס מיועד למי שרוצה לקחת את הקשר שלו עם כלבים כמה צעדים קדימה, להעמיק ולהעשיר את הידע לגבי התנהגות כלבים ותהליכי למידה.
מומלץ!
שתפו:

אולי יעניין אותך גם:

4 טיפים לשיפור בריאות הכלב

הדרך בה הגוף פועל משפיעה המון על הבריאות הנפשית שלנו ושל הכלבים שלנו. קיבצנו ארבעה תחומים חשובים לשים אליהם לב שיעזרו לכם לשיפור הבריאות הגופנית של הכלבים שלכם.

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

רוצה לשמוע על הקורסים שלנו?

מזמינים אותך להצטרף לקורסי האילוף והכלבנות הטיפולית שלנו, בגישה הומנית ומבוססת מחקר.
מתאים גם למי שמחפש מקצוע מתגמל, וגם להורי כלבים שרוצים להבין את הכלב שלהם לעומק ולטפל בבעיות התנהגות.
מקומות אחרונים בקורס הקרוב!

חולמים להיות מאלפי כלבים או כלבנים טיפוליים?

ההרשמה למחזור ה-30 בעיצומה:

  • קורס אילוף כלבים
  • קורס כלבנות טיפולית

בואו ללמוד לטפל בנפש של
כלב, וללמוד לתמוך במי שזקוק לנו
בליווי של החברים הכי טובים
שלנו – כלבים.

לימודים בגישה מבוססת מחקר, ללא ענישה או גרימת כאב לכלב.

דילוג לתוכן