דוקטור נוגה שילר היא וטרינרית לכלבים ולחתולים (בוגרת הפקולטה לוטרינריה באוניברסיטה די מילנו באיטליה) וגם מאלפת ומטפלת התנהגותית בוגרת מרקר טריינינג. נוגה אמא לשניים, לונה הילדה הפרוותית בת ה10 ותום הילד האנושי בן השנתיים.
במהלך לימודיה באיטליה דבק בנוגה הרצון להתעמק גם בנפשו של הכלב, ורק אחרי כמה שנים בתחום היא קיבלה את ההחלטה ללמוד אילוף כך שהיא באמת תוכל לקבל תמונה מלאה של הבריאות הפיזית והנפשית של הכלבים שלנו.
נתחיל מההתחלה- מה זה חיסון בכלל?
חיסון זה הזרקה לגוף של וירוס מוחלש או מומת. הגוף מגיב לוירוס ומייצר נוגדנים (חלק חשוב של התגובה החיסונית). כשהכלב נחשף שוב לוירוס אבל הפעם בצורה חיה- הגוף יכול להגיב במהירות (בגלל שיש לו כבר נוגדנים לוירוס) ולהתגבר במהירות על המחלה!
למה זה חשוב לתת חיסון? להבדיל מחיידקים (שברוב המקרים אפשר לתת אנטיביוטיקה בשביל לעזור לכלב להתגבר על המחלה), וירוס לא ניתן להרוג ע”י אנטיביוטיקה ובעצם אין לנו תרופה למחלות החמורות/קטלניות האלו.
הכלבים שלנו מקבלים שני חיסונים עיקריים:
- חיסון כלבת– כשמו כן הוא – נגד מחלת הכלבת. מחלה קטלנית שעוברת בעיקר ברוק (כלומר מנשיכה של חיה נגועה)- חיסון שהוא חובה לפי החוק לתת אותו פעם בשנה. למה דווקא החיסון הזה חובה בחוק? כי זאת מחלה שיכולה לעבור גם לבני אדם!
- חיסון משושה– חיסון שמורכב משישה סוגים של וירוסים וחיידקים:
- פרוו-וירוס – כנראה הכי מוכר לבעלי כלבים. מחלה שעוברת בעיקר דרך שתן וצואה של כלבים חולים. פוגעת פגיעה חמורה במערכת עיכול. מתאפיינת בעיקר בשלשולים חמורים דמיים, וגם הקאות, חום, חולשה וכו. יכולה להיות קטלנית, בעיקר בגורים.
- כלבלבת – גם הוירוס הזה עובר בעיקר בשתן וצואה. פוגעת בעיקר במערכת הנשימה ומערכת העיכול ולכן יכולה לגרום להקאות, שלשולים, בעיות נשימה. יכולה גם לפגוע במערכת העצבים ולגרום לשיתוק. וגם היא מחלה קטלנית, בעיקר לגורים.
- דלקת כבד נגיפית – וירוס שפוגע בעיקר בכבד. מועבר ע”י הפרשות גוף של כלב נגוע. יכול לגרום למוות מהיר (תוך מספר שעות) או חולשה כללית, הקאות ונזק לכבד.
- פרא- אינפלואנזה – אחד הוירוסים שאחראים על מחלת השעלת- מחלה של דרכי נשימה העליונות.
- שני זנים של לפטוספירה (עכברת) – חיידק שפוגע בכבד ובכליות בצורה חמורה. עוברת בעיקר ממים נגועים. המחלה הזאת להבדיל מהוירוסים האחרים של המשושה יכולה לעבור לבני אדם!
מתי אנחנו נותנים את החיסון?
גורים:
גור מקבל את החיסון משושה 3 פעמים- פעם ראשונה בגיל 6-8 שבועות ואז עוד פעמיים בהפרש 3-4 שבועות.
עד שהגור לא מקבל את כל החיסוני משושה שלו אי אפשר להגיד ב100% שהוא מחוסן! ולכן כל חשיפה שלו לעולם החיצון מלווה בסיכון מסויים.
למה זה בעייתי?
כי הגיל הזה של המתן חיסונים ראשונים זה גם הגיל הקריטי לחשוף אותו לעולם- לרעשים, אנשים, כלבים אחרים, מכוניות ועוד המון המון דברים, אם הכלב לא נחשף מספיק בגיל הזה הוא יכול יותר בקלות לפתח פחדים וחרדות.
יש פה סתירה בעייתית שאין לה פתרון- לי חשוב שכל בעל כלב יבין את ההשלכות מכל הצדדים ויעשה את ההחלטה השקולה שלו.
איך אפשר למזער סיכונים?
אחרי חיסון ראשון- לקחת את הכלב החוצה בידיים (ככה הוא נחשף עדיין לכל מהומות הרחוב), להפגיש עם אנשים, להפגיש עם כלבים שאתם יודעים במיליון אחוז שמחוסנים.
מה לא כדאי לעשות? לא לקחת לפארקים של כלבים עד שהכלב מחוסן לגמרי!
כלבים בוגרים:
כרגע ברוב המרפאות כלבים יקבלו את החיסון המשושה פעם בשנה. אבל, מחקרים אחרונים הראו שבמקרה של חלק מהוירוסים של החיסון (פרוו, כלבלבת ודקלת כבד נגיפית) הנוגדנים נשארים בגוף הרבה יותר זמן ולכן אפשר לתת את החלק הזה של החיסון פעם ב3 שנים. נוגדני הלפטוספירה לעומת זאת נשארים רק שנה ולכן חייבים לתת אותו פעם בשנה (ואזכיר שוב שהמחלה הזאת עוברת גם לבני אדם!).
יכול לעניין אותך גם:
איך לאלף כלב לבד – הליכה ברגלי (לא למשוך ברצועה)