גדר אלקטרונית לכלב היא מוצר שפותח על מנת לתחם כלב בצורה וירטואלית באזור מסוים. מבלי להיכנס לפרטים טכניים רבים, המערכת עובדת כך שכלב המתקרב לקצה אזור מוגדר מקבל מכת חשמל בצוואר באמצעות קולר מיוחד אותו הוא לובש. לפני מכת החשמל עצמה, הקולר משדר אות קולי אשר מאפשר לכלב להתחמק מקבלת מכת החשמל במידה ויתרחק מקצה האזור המתוחם.
מאמר בנושא שימוש בגדר אלקטרונית והתנהגות תוקפנית התפרסם בכתב העת Journal of Applied Animal Science
(Polsky, 2000). במאמר מפורטים חמישה תיאורי מקרה בהם נראה שהשימוש בגדר אלקטרונית גרם להתנהגות תוקפנית. המידע נאסף ממסמכים משפטיים הקשורים לתביעות נזיקין בעקבות נשיכת כלב. בכל חמשת המקרים הכלב היה זכר, הכלב לבש את הקולר החשמלי, המערכת עבדה היטב, והכלב היה באזור הקרוב לקצה הטווח המותר. בארבעה מקרים מתוך החמישה הכלבים קיבלו שוק חשמלי מיד לפני ההתנהגות התוקפנית ובמקרה אחד, לא ברור אם הכלב קיבל שוק חשמלי או לא לפני התקיפה אך הוא בהחלט היה באזור בו הוא אמור היה לקבל אזהרה ולאחריה שוק חשמלי. בכל חמשת המקרים הכלבים נשכו יותר מנשיכה אחת והנשיכות היו חזקות. בנוסף, לארבעה מתוך חמשת הכלבים לא הייתה היסטוריה של נשיכות ורק אחד מהם נשך בעבר, ככל הנראה מבהלה וללא נזק משמעותי.
יש לציין שהעובדה ששוק חשמלי או כל סוג אחר של כאב עלול לגרום להתנהגות תוקפנית אינה מפתיעה כלל. למעשה, מחקרים מראים שכאב עלול לגרום להתנהגות תוקפנית בבעלי חיים ובבני אדם כאחד (Berkowitz, 1993).
לסיכום, כפי שציין מחבר המחקר, בעוד שיצרני הגדרות האלקטרוניות טוענים שהשימוש בהן הוא יעיל, בטוח ואתי, יש לשים לב לכך ששימוש במערכות מסוג זה אינו יעיל במאת האחוזים ועלול להוביל לכך שכלב יתקוף אדם כתוצאה מקבלת השוק החשמלי.
ומוסר ההשכל? אם ברצונכם לתת לכלבכם סביבה בטוחה לשהות בה, אנא דאגו לכך שיהיה בתוך הבית או בחצר עם גדר אמיתית (ומספיק גבוהה). גדר אלקטרונית עלולה לגרום לכלבכם לתחושת כאב ופחד אשר בעקבותיהם הוא עלול לנשוך. במילים אחרות, גדר אלקטרונית היא לא הפתרון וכפי שמחקר זה מראה, היא אף עלולה להיות הבעיה.
מקורות
Berkowitz, L. (1993). Pain and aggression: Some findings and implications. Motivation and Emotion, 17, 277-293.
Polsky, R. (2000). Can aggression in dogs be elicited through the use of electronic pet containment systems? Journal of Applied Animal Welfare Science, 3, 345-357.