לפניכם סרטון בו מסביר דר’ גל זיו, מרצה בכיר בקורס אילוף כלבים מרקר טריינינג, על ההבדל בין לו”ז חיזוקים מתמשך ללו”ז חיזוקים אקראי באילוף וכיצד משתמשים בהם.
הבנה של לוחות חיזוקים והאופן בו מיישמים אותם באילוף כלבים תעזור לנו לאמן את הכלב שלנו לרמת ביצוע גבוהה שתישמר לאורך זמן.
בלו”ז חיזוקים מתמשך (אחד לאחד) אנו נותנים את החיזוק בכל פעם שההתנהגות מבוצעת. בסרטון, בכל פעם שהכלבה מתיישבת היא מקבלת חטיף. אנו משתמשים בלו”ז זה כאשר אנו מלמדים התנהגות חדשה, כדי לבנות לכלב בטחון בביצוע וכדי ליצור “היסטוריית חיזוקים” עצמתית להתנהגות, שתגרום לכלב לרצות לחזור עליה שוב בעתיד.
לאחר שהתנהגות מסוימת נלמדה, ניתן לעבור בהדרגה ללו”ז חיזוקים אקראי. אנו מתחילים לדרוש יותר ביצועים של ההתנהגות תמורת החטיף אך מוודאים שהדרישות לא עולות בקצב מהיר מדי. הדבר דומה לאלגוריתם שמאחורי מכונות מזל. בצורה אקראית אנו יכולים לקבל סכומים משתנים או לא לקבל שום דבר כאשר אנו מכניסים כסף ומושכים בידית. לו”ז חיזוקים זה הוא הלו”ז השומר על התנהגות הכי טוב לאורך זמן. תמיד כדאי לנו לנסות למשוך בידית של מכונת המזל מכיוון שתמיד יש סיכוי שבשלב כלשהו יגיע תגמול. כך, בסרטון, הכלבה מתבקשת לשבת פעמיים תמורת חטיף אחד, לאחר מכן אנו מקלים עליה שוב ודורשים חזרה אחת תמורת החטיף, לאחר מכן ננסה לבקש מהכלבה שלוש חזרות על ההתנהגות (ישיבה) תמורת חטיף אחד ושוב נקל עליה עם חזרה אחת וכן הלאה.
חשוב לעבור בהדרגה ללו”ז חיזוקים אקראי כדי שהכלב לא יוותר על המאמץ כאשר נבקש ממנו לחזור על ההתנהגות פעמיים תמורת אותו החטיף (מבחינתו, קצב החיזוקים שלו ירד עכשיו בחצי!). לכן, נתחיל מקצב של 9 חיזוקים מתוך 10 ביצועים (הכלב יושב עשר פעמים ורק על אחת מהן לא מקבל חטיף. על כל השאר – כן!), ולאט לאט נוריד את מספר החיזוקים לעומת ביצועים, כמו שמודגם בסרטון.
כמה פעמים הכלב שלכם מוכן לבצע התנהגות מסויימת תמורת חטיף אחד? או כמה התנהגויות שונות הוא יבצע בשרשרת כאשר החטיף ניתן רק בסוף? ספרו לנו בתגובות איך זה עובד אצלכם!
–
גל זיו, PhD, מאלף כלבים מזה 10 שנים לאחר שסיים את לימודיו באגודה ההומאנית של מחוז מארין בקליפורניה. גל בעל תואר ראשון במדעי התנועה, תואר שני בחינוך גופני ודוקטורט בלמידה מוטורית. גל משמש כמרצה בכיר במסגרת קורס לימודי אילוף כלבים בדרך המרקר טריינינג להכשרת מאלפים מקצועיים ומרצה בתחום הלמידה המוטורית במכללה האקדמית ווינגייט.