לצערנו, בעידן בו כל כך הרבה כלבים מעבירים תקופות שלמות מחייהם בעמותות, לא מפתיע שהחששנות והפחד כל כך נפוצים בכלבים.
אבל האם יש דרך יעילה “להגיע” ולחזק את הקשר שלנו עם כלב חששן?
התשובה היא – בהחלט כן!
השאלה היא כיצד אנו עושים זאת בלי להלחיץ את הכלב עוד יותר, ותוך כדי חיזוק הבחירות העצמאיות שלו, ולאו דווקא הבחירות שלנו, כבעלים.
חשש ופחד יכולים להגיע ממקורות שונים: גנטיקה, טראומה וחוויות עבר, חוסר חשיפה לסביבה ועוד. לא משנה מהו מקור הפחד או החשש, תמיד יש משהו שאפשר לעשות על מנת לשפר את המצב (ולעיתים קרובות אף לפתור את הבעיה במלואה), לעזור לכלב להרגיש נוח יותר ולהבין שהדברים שממנו הוא חושש לא חייבים להיות מפחידים.
אז הנה כמה טיפים שיעזרו לכלב החששן שלכם להרגיש יותר בטוח איתכם, ועם הסביבה:
- זכרו, כלב שנמצא במצב של חשש או פחד, נמצא במצוקה. לכן עלינו להתייחס אליו בעדינות, ולקחת בחשבון שתהליך ההתקרבות לכלב כזה עלול לקחת זמן. ספקו לכלב מקום נוח ובטוח בבית. מזרן בפינה שקטה (אך לא מבודדת מאזור ההתנהלות המרכזי בבית) יעשה את העבודה. כלבים חששנים לרוב אוהבים מקומות יותר חשוכים ומכורים, לכן שימוש בתא הטסה (ללא דלת), או מלונה כלשהי, או אפילו מתחת לשולחן כלשהו, יכולים להגביר את תחושת הביטחון אצל הכלב – יש לי לאן לברוח, שם אני מרגיש מוגן.
- אם הכלב ממש מפחד, השתדלו בתור התחלה, לא לקחת אותו למקומות שמלחיצים אותו. תתחילו ממקומות רגועים קודם כל, בלי הרבה גירויים.
- למדו את הכלב להתקרב אליכם בהדרגה. אפשר להיעזר בחטיפים, צעצועים, או כל דבר אחר שהכלב אוהב. השתדלו מאוד לא לכפות עליו את הקרבה שלכם, תנו לו ליזום את הקרבה אליכם, אפילו בצעדים הכי קטנים, וחזקו אותו. אם ישבתם רחוק מהכלב, התחלה טובה תהיה לקרוא לו ולחכות לסיבוב מבט, ברגע שסובב את הראש אליכם, זרקו לו צופר. כך חזקו אותו יותר ויותר על התקרבות רצונית והדרגתית אליכם (צעד לכיוונכם, שני צעדים לכיוונכם וכו).
- הדריכו את האורחים שלכם בהתאם.
- שימו לב לשפת הגוף של הכלב. אם הוא מראה לכם שהוא מפחד כרגע והתקדמתם מהר מידי, קחו את זה בחשבון, לכו צעד אחורה ותמשיכו משם. תוציאו אותו מהסיטואציה המפחידה.
- כאשר הגעתם למצב בו הכלב שלכם נינוח בחברתכם אתם יכולים להכניס משחק משותף לסיפור. משחק משותף יעזור לכלב לפתח את הביטחון העצמי שלו מתוך ההצלחות שהוא יחווה. אם הגעתם לסביבה בה הכלב שלכם לא מרגיש כל כך בטוח, כאן המשחק המשותף יכול להוות פורקן מצויין והתמודדות עם משהו כייפי אשר אט אט יעלים את החשש. אם הכלב אוהב שזורקים לו כדור, זרקו לו כדור. אם הוא מעדיף לנשוך דברים, משחק נשיכה עם חבל יכול לעבוד.
- משחקי מחשבה – משחקי מחשבה גם הם משחקים תפקיד מאוד חשוב בצבירת הביטחון של הכלב. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע על מנת ללמוד את הטכניקות הנכונות, ולהתאים את המשחק הנכון לכלב הספציפי.
- כשאתם יוצאים עם הכלב שלכם לטיול תדאגו שיש לכם המון צ’ופרים שהוא אוהב איתכם. כשיש לנו כלב חששן אין תמיד לדעת מתי ניתקל בגירוי מפחיד מרחוק. במקרה חירום, הצ’ופרים יכולים לעזור לנו להסיח את הכלב שלנו מהגירוי המפחיד ולהרחיק אותו מהסיטואציה.
- אם הכלב שלכם חושש או מפחד מרעשים או דברים שרואה בחוץ, נסו לסוכך עליהם כמה שניתן. אפשר להשאיר רדיו פתוח, להגיף את הוילונות או התריסים כשאנחנו יוצאים מהבית, כל זה על מנת להפחית את החשיפה של הכלב לגירוי המפחיד.
- ישנן מספר טכניקות לטיפול בפחד מרעשים ומומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בנושא.
כמובן שהטיפים הללו הינם בסיס שיכול לתת לכם כבעלים נקודת פתיחה טובה לעבודה עם הכלב החששן שלכם. אך טיפול בפחדים הרבה פעמים הינו מעמיק מאוד ודורש ליווי של איש מקצוע.
מאמר מאת: לירון נאמן.
יכול לעניין אותך גם: